Betonrot, wat is het? Betonrot herstellen

Betonrot

Veel mensen zeggen “beton kan niet rotten”, de term betonrot is eigenlijk ook geen goede definitie. In feite is betonrot een soort betonkanker genaamd ASR (alkali silica reaction). ASR is de reactie van water en calcium in het beton, die ervoor zorgt dat de bewapening in het beton gaat roesten. Het calcium in het beton zet uit met als gevolg dat het beton van binnenuit gaat barsten.

Betonrot kan je zelf repareren, mits je erop tijd bij bent.

Betonrot oftewel ASR

ASR wordt veroorzaakt door een reactie tussen calciumoxide in het cement mengsel dat niet gehard is. Dit reageert op het aanwezige silica. Dit dient als aggregaat wanneer het oplost in water. (beton dat poreus is en niet verdicht en waterdicht gemaakt is zal waterdoorlatend en deze reactie triggeren).

beton scheur, betonrot, betonrot herstellen, betonrot repareren

Deze reactie produceert en gel dat alle vloeistof in de omgeving absorbeert. Vervolgens zet de gel uit omdat de gel het water uit het omringende cement naar zich toe trekt.  Hierdoor ontstaat interne druk die uiteindelijk resulteert in scheuren in het beton. Zo wordt de omliggende bewapening verder blootgesteld aan lucht en vocht.

De bewapening van het beton roest

Er is dus sprake van betonrot als de laag rond de wapening in het beton is gaan roesten / corroderen. De corrosie van het metaal versterkt het effect. Dit zorgt ervoor dat het procedé zich steeds sneller uitbreidt. Corrosie versneld als de betonbewapening dicht bij de oppervlakte van het beton ligt.

De corrosie wordt veroorzaakt doordat kooldioxide (co2) in de lucht reageert met het vocht (meestal regenwater of condens) dat op of onder het beton komt te zitten.

Het koolzuur dat hierbij gevormd wordt migreert door het beton heen. Waardoor de alkaliteit (zuurgraad) en hiermee het vermogen om de bewapening tegen corrosie te beschermen vermindert.

Zelf repareren van betonrot

betonrot repareren, betonrot herstellen, beton waterdicht maken, beton impregneren

Betonrot komt veel voor en kan je zelf repareren als het om een niet te groot oppervlak gaat. Het beton rondom de aangetaste wapening zal weggehaald moeten worden. Hierna ligt het metaal van de wapening bloot en kan je de roest die op de bewapening zit behandelen.

Bewapening behandelen met roestomvormer

Het metaal kan behandeld worden met Oxidimer roestomvormer en primer. Oxidimer is een roestomvormer en stopt het roestproces. Door omzetting van de roest in een staalharde lectine fosfaatlaag. Naast een roestomvormer is Oxider een primer Hierdoor is het metaal gelijk voorzien van een primerlaag. Hierna kan je het nieuwe beton aanbrengen om de betonrot reparatie te voltooien.

beton scheuren, betonrot herstellen, Hydrablock pro

Aanbrengen nieuw beton over de bewapening

Voordat je nieuw beton aanlegt zorg je ervoor dat alle losse stukjes beton weg geborsteld zijn met een staalborstel. Voor het aanbrengen van de nieuwe laag beton bevochtig je het oude beton voor een optimale hechting.

Aanbrengen nieuw beton

Beton repareren, betonrot herstellen, beton maken

Breng het beton aan. Je kan het beton eventueel in meerdere lagen aanbrengen. Zodat de gewenste vorm goed aangebracht kan worden met een plamuurmes. Gebruik hiervoor eventueel een uit hout gemaakt vorm (mal) die het beton op zijn plaats houdt totdat het uitgehard is.

Beton uitharden (curing)

Beton uitharden duurt een paar dagen. Het beton mag niet te snel drogen omdat het dan niet goed uithard en het kruimelig beton op kan leveren.

Beton behandelen om betonrot te voorkomen

Nadat je het betonrot gerepareerd hebt is het zaak het gehele beton te behandelen zodat het waterdicht wordt. Beton waterdicht maken en verdichten doe je met een penetrerend beton impregneermiddel. Hierdoor voorkom je het binnendringen van water en gassen.

beton waterdicht maken, beton impregneren, impregneermiddel, beste impregneermiddel

Beton sealen ter voorkoming van betonrot

Hydrablock Pro, beton impregneermiddel, beton impregneer, beton sealer, beton waterdicht maken

Dit doet je eenvoudige met hydrofobe sealers zoals Hydrablock PRO. Deze beton sealer dringt tot wel 3 centimeter in de poriën van het beton. Hier reageert het met het calcium waar het de capillaire poriën in het beton geheel opvult en permanent waterdicht en waterafstotend maakt.

Lees meer over penetrerende beton sealers →

Onze favoriete producten om beton en steen te impregneren, waterdicht en waterafstotend te maken, zijn de producten van GreenSeal Solution. De op nano technologie gebaseerde formules zorgt al jaren voor tevreden klanten en ze zijn nog eens milieuvriendelijk ook. De producten zijn verkrijgbaar bij vochtbestrijdingsmiddelen.be