Beton curing (uitharding) proces

Beton Curing en Sealen

Beton curing en sealing producten zijn een geweldige manier om nieuw en oud beton te beschermen, waterdicht te maken en te curen. Het curings (uitharding) proces zal het beton waterdicht maken. Beton staat er om bekend dat het sterk, duurzaam en bijna onverwoestbaar is, maar dat wordt het niet vanzelf. Het beton gaat een lang en delicaat proces – van mengen en uitharden – door, waarna de bekende beton sterkte ontstaat.

Gescheurd en verkruimeld beton
Gescheurd en verkruimeld beton

Als er gescheurd of verkruimeld beton in het beton te zien is, komt dit waarschijnlijk doordat het beton slecht gemengd en/of uitgehard is. Bij slechte beton curing kan het beton tot 50% van zijn te behalen sterkte verliezen en zal het niet waterdicht zijn.
De eenvoudigste manier om dit te voorkomen is om ervoor te zorgen dat de curing van het beton goed gebeurt. Curing zorgt ervoor dat het vocht, aan de bovenkant van vers gestort beton, op een juiste manier behouden blijft. Dit om te snelle verdamping tijdens het hydratatieproces te voorkomen.

Beton curing en het hydratatieproces

Beton curing - uitharding en droogproces
Beton curing – uitharding en droogproces

Beton wordt gemengd met Portland cement, water en een aggregaat zoals grind of zand. Als het beton gemengd, gegoten en uitgespreid is zal het beton op de juiste snelheid moeten uitharden. Dit wordt curing genoemd. Het hydratatieproces is de sleutel tot een gelijkmatige verdamping van het vocht, wat bij een consistente temperatuur gebeurt. Hierbij wordt het beton sterk en zal het zijn volle potentie bereiken. Zonder een goed uithardingsproces zal het beton zijn volledige sterkte nooit kunnen bereiken, wat na enkele jaren zijn tol zal eisen.

Wat doet het beton curing en seal proces

Beton curing traditioneel met jute
Beton curing traditioneel met jute

Een cure en seal product zorgt voor een dunne laag over het vers gestort beton, genaamd membraan. Dit membraan zorgt voor een juiste verdamping snelheid tijdens het hydratatieproces en houdt het beton op een constante temperatuur. Hierdoor verloopt het curing proces op een zo effectief mogelijke manier. Traditioneel wordt het curing proces gedaan met jute zakken of zeilen en een continue stroom van water. Beton cure en seal producten zijn nieuwkomers met een beter eindresultaat.

Voordelen van het gebruik van curing en seal producten

Het grootste voordeel van het gebruik van curing en seal producten voor beton, is dat veel verder gaat dan het traditionele proces. Ze leggen een beschermende laag op het beton en maken beton waterdicht. De stoffen in de producten helpen het beton te verdichten en te verharden. De sealer zorgt ervoor dat de poriën van het beton opgevuld worden, de curing compound van het product zorgt voor de juiste uitharding snelheid van het beton.

Normaal gesproken (op traditionele wijze), zal beton dat pas na dertig dagen volledig is uitgehard en klaar is om gebruikt te worden, niet beschermd zijn tegen vlekken en negatieve invloeden van het weer. Beton dat behandeld is met een cure en seal proces, wordt uitgehard, afgesloten en zal 100% waterdicht zijn. Sommige sealers zijn bovendien slijtvast en zullen pas slijten als het beton zelf slijt.

Voordelen na beton curing met een curing en seal product

Het voordeel hiervan is dat het beton na curing – eerste de eerste stadia van zijn bestaan in gaat – direct beschermd is tegen weer, wind en geheel schoon, afgewerkt en beschermd is tegen mogelijke beschadiging.

Hoewel de afdichting bij veel producten na 10 tot 20 jaar – afhankelijk van het gebruikte beton curing en seal product -herhaald zal moeten worden, zal het beton vlekken afstoten en de levensduur verhogen tijdens de eerste cruciale jaren. Er bestaan vandaag de dag ook hoogwaardige beton curing en seal producten die pas slijten als het beton slijt.