Beton schoonmaken alvorens waterdicht te kunnen maken

Beton schoonmaken voor waterdicht maken

Beton schoonmaken voor het aanbrengen van een beton sealer

Beton schoonmaken is absoluut noodzakelijk. Als beton nog niet behandeld is met een sealer om het beton waterdicht te maken, dan is het verstandig dit alsnog zo snel mogelijk te doen. Deze pagina beschrijft het schoonmaken van beton, om het vervolgens waterdicht te kunnen maken met een beton sealer.

Verbeter en bescherm beton door het te sealen

Beton sealers verbeteren de bescherming, sterkte en de duurzaamheid van het beton. Het helpt beton tot zijn volle potentie te komen zonder problemen en dure reparaties. Beton waterdicht maken is eenvoudig zelf te doen. Indien het beton nog niet behandeld is met een beton sealer, is het van belang het beton goed voor te bereiden alvorens er een beton sealer wordt aanbrengt. Zonder de juiste voorbereiding, werkt het waterdicht maken van het beton met een beton sealer niet zo goed als het zou moeten én kunnen.


Beton sealers

Beton sealers (beton impregneermiddelen) zijn er in twee varianten: penetrerende en oppervlakte dekkende beton sealers.

Penetrerende beton sealers

De penetrerende sealers zijn gemaakt van bestanddelen die kleine deeltjes sealers bevatten. Deze deeltjes dringen diep door in het beton waar het een chemische reactie met het materiaal aangaat. Echter, als het (oude) beton nog niet met een sealer behandeld is dan zitten de poriën waarschijnlijk vol met vuil, stof en andere rotzooi. Dit zal de penetrerende deeltjes van de sealer tegenhouden om diep in het beton te trekken. In plaats van bescherming heb je dan een probleem.
Lees meer over penetrerende beton sealers →

Oppervlakte dekkende beton sealers

Hetzelfde geldt voor de oppervlakte sealers. Deze producten bestaan uit oplossingen met grote deeltjes dichtingsmiddel. In plaats van doordringen in het beton, hechten deze sealers aan het oppervlak van de betonnen ondergrond. Indien het beton vies en niet schoongemaakt is, zal de beton sealer niet goed blijven zitten op het oppervlak van het beton. In plaats daarvan zal het binden aan het vuil, als het überhaupt al blijft zitten. Hierdoor blijft het beton kwetsbaar voor allerlei problemen.
Lees meer over oppervlakte beton sealers →

Beton schoonmaken vóór het sealen, is absoluut noodzakelijk!


Beton schoonmaken voor het waterdicht maken

Beton schoonmaken alvorens waterdicht te kunnen maken
Beton schoonmaken alvorens waterdicht te kunnen maken

Om het beton op de juiste manier te sealen – en dus waterdicht te maken – zal het oppervlak goed schoongemaakt moeten worden. De beste manier om het beton te reinigen varieert en is afhankelijk van de conditie van het beton. Wanneer het beton bijvoorbeeld is behandeld met verf of vette vlekken bevat, zullen deze eerst verwijderd moeten worden.

Het algemene reinigingsadvies is de vloer (het betonnen oppervlak) goed aanvegen en alle losse vuil verwijderen. Vervolgens moet de vloer geschrobd worden met een chemisch reinigingsmiddel zoals trinatriumfosfaat (TSP) of beton en cement reiniger van de Karwei.

Dit is eenvoudig te verkrijgen in bouwmarkten en online shops. Trinatriumfosfaat helpt uitstekend om al het vuil uit de poriën van het beton te halen en het beton gereed te maken voor het aanbrengen van een beton sealer.

Lees meer over het aanbrengen van een beton sealer →