Beton schoonmaken alvorens waterdicht te kunnen maken

Beton schoonmaken voor waterdicht maken

Hoe maak je beton schoon

Beton schoonmaken is een noodzakelijke onderhoudstaak. het is ook een noodzakelijke stap voor het impregneren van je beton. dan is het verstandig dit alsnog zo snel mogelijk te doen. En ja, beton reinigen en impregneren is een doe het zelf klusje.

Aandachtspunten bij het schoonmaken van beton

1. Gebruik, als het even kan  geen hogedrukspuit voor het reinigingen van beton, voordat alle andere opties zijn geprobeerd.

Dit is waarschijnlijk in tegenspraak tot wat je gehoord hebt. Maar geloof het of niet, de hoge drukspuit zorgt ervoor dat het oppervlak sneller afbreekt. Je zal daarentegen geen negatief effect zien als je het beton een paar keer met de hogedrukspuit reinigt.
beton schoonmaken, beton reinigen, beton hogedrukspuit, beton hoge drukspuit, beton karcher schoonmaken

Maak je hier een routine van, dan zal de slijtage van de toplaag van het beton, versneld worden. Hierdoor zal het beton vaker gereinigd moeten worden.

2. Gebruik een beton reinigingsmiddel dat aansluit bij de vervuiling van het beton. Op deze manier zal het reinigingsmiddel het werk voor jou doen, en hoef je niet terug te grijpen naar de hogedrukspuit.

3. Als je het beton gaat schrobben met een borstel, gebruik dan geen staalborstel. Van de metalen haartjes breken kleine deeltjes af. Je raadt het al, deze metalen deeltjes gaan roesten waardoor er roestplekken in het beton komen.

4. Het laatste punt is heel belangrijk. Als je helemaal de moeite heb genomen om je beton schoon te maken, dan is het een uitstekend moment om het beton te impregneren.

Het impregneren van beton zal het jaarlijks of zelfs halfjaarlijks reinigen van het beton sterk verminderen. Ook zal het schoonmaken van het beton schoonmaken een stuk makkelijker zijn.

Welke beton reinigingsmiddelen zijn er?

Er zijn in wezen vier type beton reinigingsmiddelen, te weten:

  1. pH Neutraal: pH neutrale reinigers zijn milde reinigingsmiddelen voor lichte verontreinigd.
  2. Zuren:  zuur wordt gebruikt om vuil, vlekken, roest en zelfs uitbloeiing te verwijderen.
  3. Alkalisch: dit is eigenlijk een ontvetter. Het breekt koolwaterstof, zoals olie en vetten.
  4. Enzymatische / bacterieel: dit breekt koolwaterstof af, en kan bodemmateriaal, zetmeel en proteïne afbreken.

Lees uitgebreid over beton reinigingsmiddelen

Beton schoonmaken reinigingsmiddelen, beton reinigingsmiddelen, beton schoonmaken, beton schoonmaakmiddelen, beton schoonmaken

Zodra je het juiste reinigingsmiddel heb gekozen, is het tijd om je voor te bereiden op het aanbrengen, borstelen en spoelen.

Beton schoonmaken stap 1: Beschermen

Dek plaatsen waar je niet wilt dat het reinigingsmiddel komt, zoals glas, metaal, hout, etc af.

Als je planten of gras hebt naast het beton dat schoongemaakt gaat worden, dan is het een goed idee om dat gebied heel nat te maken. Hierdoor zal het reinigingsmiddel dat in contact komt met deze gebieden meer verdunt wordt dan wanneer je het puur aanbrengt.

zelf beton schoonmaken, zelf beton reinigen, beton schrobben, beton reinigingsmiddel

Beton schoonmaken stap 2: Aanbrengen en schrobben

  • Aanbrengen doe je met een lage drukspuit voor in de tuin.
  • Hierna het beton schrobben met een harde bezem of borstel.
  • Voor het borstelen laat je het reinigingsmiddel 5 tot 15 minuten intrekken.

Om ervoor te zorgen dat het reinigingsmiddel niet te snel opdroogt kan je het besproeien (vernevelen) met water. Dat is beter dan water direct op het oppervlak spuiten.

Beton schoonmaken stap 3: Beton afspoelen

Na het borstelen kan je het beton afspuiten met een tuinslang. Bij gebruik van een zure beton reiniger, moet je rijkelijk spoelen om de pH waarde van het beton te normaliseren.

Als je een pH neutraal of alkaline reiniger hebt gebruikt, moet je nog steeds goed spoelen. Maar dit hoef je niet te overdrijven omdat de pH waarde van het beton niet significant veranderd zal zijn door dit type reinigers.

Als de eerste wasbeurt niet alle vuil en vlekken verwijderd heeft, maar je wel duidelijk een verbetering ziet. Probeer dan een tweede keer reinigingen. Als je geen zichtbare verbetering ziet, dan raad ik aan een ander beton reinigingsmiddel te gebruiken alvorens over te stappen op het laatste redmiddel, de hoge drukspuit.

Beton schoonmaken eindresultaat

Je zal zien dat het gereinigde beton er weer goed uitziet. Dit is dan ook het perfecte moment om het beton te impregneren.

Lees meer over het aanbrengen van een beton sealer →