Beton schoonmaken, Beton reinigen, Beton impregneren

Beton schoonmaken voor het waterdicht maken

Hoe maak je beton schoon

Beton schoonmaken is een noodzakelijke onderhoudstaak. Het is ook een belangrijke stap voor het impregneren van je beton. Het is verstandig dit zo snel mogelijk te doen. En ja, beton reinigen en impregneren is een doe het zelf klusje.

Of het nou gaat over een betonnen terras schoonmaken of een betonnen muur reinigen het gaat allemaal op dezelfde manier.

Aandachtspunten bij het schoonmaken van beton

Gebruik als het even kan geen hogedrukspuit voor het reinigingen van beton. Voordat alle andere opties zijn geprobeerd.

Dit is waarschijnlijk in tegenspraak tot wat je gehoord hebt. Maar geloof het of niet de hogedrukspuit zorgt ervoor dat het oppervlak sneller afbreekt. Je zal daarentegen geen negatief effect zien als je het beton een paar keer met de hogedrukspuit reinigt.

Maar maak hier geen routine van. Dan zal namelijk de slijtage van de toplaag van het beton versneld worden. Hierdoor zal het beton vaker gereinigd moeten worden.

Beton reinigingsmiddel

Gebruik een beton reinigingsmiddel dat aansluit bij de vervuiling van het beton. Over het algemeen is het reinigen met Tergeo Pro voldoende. Dit is een professionele beton en steen reiniger. Met Tergeo Pro laat je het reinigingsmiddel het werk voor jou doen en hoef je niet terug te grijpen naar de hogedrukspuit.

Als je het beton gaat schrobben met een borstel gebruik dan geen staalborstel. Van de metalen haartjes breken kleine deeltjes af. Je raadt het al. Deze metalen deeltjes gaan roesten waardoor er roestplekken in het beton komen.

Beton impregneren

Het laatste punt is heel belangrijk. Als je helemaal de moeite heb genomen om je beton schoon te maken is het een uitstekend moment om het beton te impregneren.

Het impregneren van beton zal het jaarlijks of zelfs halfjaarlijks reinigen van het beton sterk verminderen. Ook zal het schoonmaken van het beton een stuk makkelijker zijn.

Welke beton reinigingsmiddelen zijn er?

Er zijn in wezen 3 type beton reinigingsmiddelen:

  1. pH Neutraal: pH neutrale reiniger zijn milde reinigingsmiddelen voor lichte verontreinigd.
  2. Zuren: Deze reinigers, ook wel cementsluierverwijderaar genoemd en wordt gebruikt om hardnekkige vuil, vlekken, roest , klakuitslag en uitbloeiing te verwijderen.
  3. Alkalisch: dit is eigenlijk een ontvetter en alles reiniger. Het breekt koolwaterstof, zoals olie en vetten. Voor hardnekkige vlekken gebruik je een Power cleaner

Lees uitgebreid over beton reinigingsmiddelen

Zodra je het juiste reinigingsmiddel heb gekozen is het tijd om je voor te bereiden op het aanbrengen, borstelen en spoelen.

Beton schoonmaken stap 1: Beschermen

Dek plaatsen waar je niet wilt dat het reinigingsmiddel komt. Zoals glas, metaal, hout, etc.

Als je planten of gras hebt naast het beton dat schoongemaakt gaat worden is het een goed idee om dat gebied heel nat te maken. Hierdoor zal het reinigingsmiddel dat in contact komt met deze gebieden meer verdunt wordt dan wanneer je het puur aanbrengt.

Beton schoonmaken stap 2: Aanbrengen en schrobben

  • Aanbrengen doe je met een spons, dweil, borstel of lage drukspuit.
  • Hierna het beton schrobben met een harde bezem of borstel.
  • Voor het borstelen laat je het reinigingsmiddel 10 tot 20 minuten intrekken.

Om ervoor te zorgen dat het reinigingsmiddel niet te snel opdroogt kan je het besproeien (vernevelen) met water. Dat is beter dan water direct op het oppervlak spuiten.

Beton schoonmaken stap 3: Beton afspoelen

Na het borstelen spuit je het beton af met een tuinslang. Bij gebruik van een zure beton reiniger moet je het beton goed na spoelen. Wil je na het reinigen het beton waterdicht maken door het beton te impregneren. Maak dan het beton nog een keer schoon met een alkalisch of pH neutraal reinigingsmiddel om de pH waarde van het beton te herstellen.

Als je een pH neutraal of alkaline reiniger hebt gebruikt moet je ook goed na spoelen. Maar dit hoef niet overdreven gedaan te worden. Omdat de pH waarde van het beton niet significant veranderd door dit type reinigers.

Als de eerste wasbeurt niet alle vuil en vlekken verwijderd heeft maar je wel duidelijk een verbetering ziet. Probeer dan een tweede keer te reinigingen. Als je geen zichtbare verbetering ziet dan raad ik aan een ander beton reinigingsmiddel te gebruiken. Voordat je over stapt op het laatste redmiddel, de hoge drukspuit.

Lees meer over de schoonmaakmiddelen van Tergeo

Beton schoonmaken eindresultaat

Je zal zien dat het gereinigde beton er weer goed uitziet. Dit is dan ook het perfecte moment om het beton te impregneren.

Lees meer over het aanbrengen van een beton sealer →