balkonvloer waterdicht maken

Balkonvloer waterdicht maken

Een balkonvloer waterdicht maken voorkomt dat er in een later stadium ernstige reparaties aan het balkon uitgevoerd moeten worden. Een balkon welke niet waterdicht is staat namelijk bloot aan vorstschade, scheuren en zelf betonrot. Allemaal vochtproblemen welke huiseigenaren flinke kopzorgen kan geven.

Waarom een balkonvloer waterdicht maken?

Beton ziet er – zeker als het nieuw is – behoorlijk stevig en solide uit. Dit gladde, steen achtige oppervlak lijkt sterk en tamelijk onverwoestbaar te zijn. In werkelijkheid is beton poreus, wat betekent dat het vloeistof kan absorberen.

Dit klinkt misschien niet als een groot probleem, maar realiseer je dat regen, sneeuw en ijs allemaal vloeistoffen zijn waar het balkon aan blootgesteld wordt. Niet te vergeten de gemorste wijn na een gezellig avondje op het balkon.

Na verloop van tijd zal de regen het beton structureel verzwakken. Barsten verschijnen in het oppervlak, waardoor er nog meer vocht kan binnendringen. Wanneer dit water bevriest, zet het uit, wat het beton kan doen breken en het balkon zelfs onveilig wordt.

Schade aan de balkonvloer door vocht

Afdichten van het beton met een impregneermiddel / beton sealer stopt de vochtopname. Het resultaat is een waterdichte balkonvloer die vuilbestendig, vochtwerend, gemakkelijk te reinigen en minder gevoelig voor scheuren en beschadigingen is.

Welke sealer om een balkonvloer waterdicht te maken?

Er zijn vandaag de dag vele producten op de markt om een betonnen balkonvloer waterdicht te maken. Feitelijk zijn er twee typen beton sealers; sealers op basis van oplosmiddelen en beton sealers op waterbasis.

Beton sealers op basis van oplosmiddelen

Op oplosmiddelen gebaseerde sealers zijn duurder dan de sealers op basis van water. De droogtijd is korter dan de droogtijd van watergedragen sealers. Sealers op basis van oplosmiddelen bevatten hoge niveaus V.O.S, waardoor ze een sterke geur heb en niet vriendelijk zijn voor het milieu.

Beton sealers op waterbasis

De sealers op basis van water zijn makkelijker toe te passen dan de sealers op basis van oplosmiddelen. De waterbasis sealers zijn er in twee varianten (oppervlakte en penetrerende beton sealers), waarbij het veruit het beste is om een penetrerende beton sealer te gebruiken (zoals bijvoorbeeld Hydrastop Pro of Terraseal Pro). Waterbasis sealers zijn geurloos en hebben een lage VOS, wat beter is voor het milieu.

De balkonvloer waterdicht maken

Controleer de weersvoorspelling. Begin pas met het waterdicht maken van het balkon als het een aantal dagen droog blijft zodat de sealer kan drogen. Of overdek het balkon met een scherm / doek.

Maak het balkon schoon. Gebruik een schrob borstel of een hoge drukreiniger en verwijder vuil en vlekken. Laat het balkon volledig drogen.

Lees meer over beton schoonmaken →
Lees meer over beton reinigingsmiddelen →

Aanbrengen van de beton sealer. Gebruik een kwast om de randen en omtrek van het balkon te behandelen. Let op om goed tussen de leuning palen en relingen en zorg ervoor dat alle zichtbare delen van het beton behandeld worden.

Gebruik een verfroller (of bij grote oppervlakken een lage drukspuit) om de rest van het balkon te behandelen. Werk van de randen naar de deur toe zodat je jezelf niet insluit ;-)

Drogen van de betonvloer. Laat de sealer ongeveer 48 uur uitharden, hierna kunnen de meubels teruggeplaatst worden en het balkon weer in gebruik genomen worden.

Nazorg

Zodra balkon is afgedicht hoeft het enkel onderhouden te worden met water of een zacht reinigingsmiddel om vuil te verwijderen. Voor het esthetische effect kan het balkon afgewerkt worden met een verf of een andere top coating, voor de waterdichte bescherming is dit niet nodig.

Een balkonvloer waterdicht maken lijkt misschien een hele klus, maar het bespaart u veel meer toekomstig onderhoud en reparatiewerk.