Aanbrengen beton impregneer

Beton impregneermiddel aanbrengen

Dus je hebt je beton goed schoongemaakt. Je bent door het proces gegaan van het kiezen van de juiste sealer die het best bij je past. Dan wordt het nu tijd om het beton te impregneren. Het goede nieuws is dat dit het makkelijkste gedeelte is.

Penetrerend beton impregneer aanbrengen

Het aanbrengen doen we met een verfroller, maar je kan ook een gewone lage drukspuit voor in de tuin gebruiken als je dat wilt.

De standaardmethode die ik hieronder beschrijf is toe te passen bij alle penetrerende beton sealers.

Beton impregneren: hoeveel heb ik nodig?

Bereken voor het kopen van het impregneermiddel goed hoeveel vierkante meters beton je gaat impregneren, zodat je de juiste hoeveelheid kan bestellen.

Ik ben nogal van de ‘beter mee verlegen dan om verlegen’. Dus als de gebruiksaanwijzing aangeeft dat je 6 tot 8 meter per liter kan impregneren, ga ik altijd uit van het laagste getal. Zo weet ik zeker dat ik genoeg impregneermiddel heb.

Welk beton impregneer te gebruiken?

Er zijn veel verschillende beton impregneermiddelen op de markt, ik heb er vele getest. Hieronder een selectie van mijn favoriete beton impregneermiddelen.

Terraseal Pro

Mijn favoriete beton impregneer voor stenen en betonnen terrassen, bestrating en woonbeton is Terraseal Pro. Dit geeft een geweldig waterafstotend resultaat. Terraseal Pro is een allround beton en steen impregneermiddel, en kan op vrijwel elke minerale ondergrond gebruikt worden.

Hydrablock Pro

Mijn favoriete beton impregneermiddel voor garages en kelders is Hydrablock Pro. Dit trekt diep in het beton en maakt het beton van binnenuit waterdicht. Hydrablock Pro is een hybride formulatie die het beton zowel verdicht en waterdicht maakt, alsook waterafstotend.

Weersverwachting

Een belangrijk punt voor het aanbrengen van beton impregneer is; controleer de weersverwachting. Verzeker jezelf ervan dat het niet gaat regenen tijdens het aanbrengen, maar ook niet gaat regenen voordat de sealer geheel gedroogd is. Het beton mag tijdens het uitharden van het beton impregneermiddel niet nat worden.

Temperatuur

Kijk ook op de verpakking welke temperatuur het beton moet zijn, voor je het beton impregneert. Let op: we hebben het hier over de temperatuur van het beton, en niet de omgevingstemperatuur.

De beton impregneermiddelen die ik gebruik moeten aangebracht worden als het beton tussen de 5 en de 32 graden Celsius is.

Beton impregneermiddel: waar te koop?

Om beton te impregneren gebruik ik producten van GreenSeal Solutions, die ik koop bij 123vochtbestrijding.nl. Deze producten gebruiken wij veel en naar volle tevredenheid. Deze impregneermiddelen doen wat er op de verpakking staat.

Beton impregneren: gereedschap en materialen

Om te beginnen hebben we de penetrerende beton sealer en een grote verfroller. Zelf heb ik ook altijd een kleine verfroller bij de hand voor de hoeken en randen.

Verder heb ik een normale verfbak of emmer. Het laatste wat we nodig hebben is een telescoopsteel (bezemsteel) nodig, die het handvat van de verfroller verlengt.

Benodigdheden
 • Beton impregneermiddel
 • Standaard verfroller groot en klein
 • Verfbak of emmer
 • Telescoopsteel
 • Veiligheidsbril
 • Plastic handschoenen
 • Eventueel afdek plastic en / of tape
Veiligheid

Voor de veiligheid gebruik ik een standaard veiligheidsbril. Beton impregneermiddelen zijn niet heel slecht voor je huid, maar toch wil je dat eigenlijk niet, dus gebruik ik ook plastic (nitril) handschoenen.

Beton impregneren: de voorbereiding

Zorg ervoor dat het beton schoon is en vrij van stof, puin, modder en zand. Om bladeren te verwijderen gebruik ik een bladblazer, zodat ik niet hoef te vegen wat weer vlekken geeft. Ook doe ik mij schoenen uit, zodat er geen vuil in het beton gelopen wordt tijdens het impregneren.

Let op! Beton impregneermiddel etst glas, dus zorg ervoor dat er geen spetters op glas of metaal vallen.

Lees meer over beton schoonmaken
Lees meer over beton reiningingsmiddelen

Hoe beton impregneer aanbrengen

Begin met de kleine roller bij de aansluiting met muren en deuren, oftewel de randen. De dikte van de sealer is gelijk aan water. Breng het overvloedig aan.

Als er na een minuut plekken zijn waar de sealer blijft liggen, gebruik dan de roller om de sealer in het beton te werken en uit te smeren over het beton en plekken die nog wel opnemen.

Aandachtspunten impregneer aanbrengen

Tijdens het aanbrengen zal je zien dat het impregneermiddel snel droogt. En, het kan er soms niet goed uitzien als je het net aangebracht heb. Je kan namelijk een witte lijn waar je begonnen bent met aanbrengen.

Geen paniek, dit trek vanzelf weer weg. Na het drogen kun je niet meer zien dat het beton geïmpregneerd is.

Beton impregneren: hoelang ben ik bezig?

Impregneer ook de zijkanten van het beton als je daarbij kunt. Dit is wat moeilijker omdat de sealer zo dus als water is en er snel afloopt. Om een stuk beton van 25 vierkante meter te impregneren, ben je ongeveer 20 tot 25 minuten mee bezig. Er is vaak maar 1 laag nodig als het goed wordt aangebracht.

Beton impregneren: hoelang drogen

De sealer droogt handdroog op in ongeveer 1 tot 3 uur. Het beste kun je het beton 24 uur laten drogen voordat je erop kunt lopen en voordat het blootgesteld kan worden aan vocht of regen. Na 24 uur drogen kan het beton weer in gebruik genomen worden.

Laten we even kijken naar de voordelen die we krijgen van al ons werk.

Beton impregneren: voordelen

 • Het beton is waterdicht en waterafstotend
 • Het beton zal minder snel smerig worden
 • Minder vaak te reinigen
 • Reinigen is makkelijker
 • Vlekken kunnen minder in het beton trekken
 • Beton blijft lang mooi en schoon
 • Geen last van vries- en dooischade (vorstschade)
 • Je heb er heel lang plezier van


Het beton is nu waterdicht en waterafstotend. Na het impregneren van het beton kun je (nadat het gedroogd is) met een tuinslang het gehele beton nat maken. Daar waar het beton nog een beetje donker wordt van het water, zal het beton te weinig sealer hebben opgenomen.

Neem van deze plekken een foto en laat ze drogen. Zodra deze droog zijn pak je weer je roller en de sealer. Gebruik je foto om te zien waar het plekje zit en ga daar met de roller nogmaals overheen.

Na 5 minuten haal je de sealer die op de delen waar wel goed geïmpregneerd was is gekomen weg met doek, zodat het niet opdroogt op het beton. Dit kun je zien doordat het water op die delen als parels op het beton blijft liggen.

Bekijk de andere artikelen in de serie beton reinigen en impregneren:
Hoe beton schoonmaken →