betonblokken, vocht in de kelder, vochtbestrijding

Keldervloer waterdicht maken

Een keldervloer waterdicht maken wordt vaak door huiseigenaren vergeten. Het niet waterdicht maken van beton in de kelder, met name de keldermuren en de keldervloer is meestal een behoorlijke vergissing. Dit komt omdat de keldervloer, dé plek is, waar het water van nature heen loopt. De muren zijn vaak de locatie waar het water de kelder in komt.

Het komt ook vaak voor dat het grondwater aan de onderkant van de vloer drukt en door het beton heen komt. Beton is namelijk van nature poreus (door het curing proces). Als er water op de vloer ligt zal de kwaliteit van de ruimte snel achteruit gaan. Het waterdicht maken van de keldervloer doet u gemakkelijk zelf.

Onze favoriete impregneermiddelen:
Woodseal Pro: voor hout
Hydrablock pro: voor beton en steen
Hydrastop Pro: voor gevels, buitenmuren en metselwerk

Keldervloer waterdicht maken met Hydrablock, een hydrofoob, penetrerende beton sealer.

Stap 1 – De randen van uw keldervloer

De randen van de betonnen onderbouw vloer hebben in oudere huizen de neiging te scheiden van de muren. Om de keldervloer waterdicht te maken zijn de randen erg belangrijk. Neem daarom een preventieve maatregel en gebruik beton om de randen te vullen. U kunt de randen van de muur en vloer afdichten door met een spuitzak beton toe te voegen. Zodra het beton droog is kan de keldervloer schoongemaakt worden.

Stap 2 – Schoonmaken van uw keldervloer

Maak de ondergrond goed schoon. Veeg alle loze deeltje zand, stof en andere verontreinigen grondig op. Als er grote gaten in de vloer zitten kunt u die opvullen om een mooi glad resultaat te verkrijgen. Kleine scheurtjes en gaatjes hoeven niet gevuld te worden aangezien deze tijdens het waterdicht maken van de keldervloer zullen worden opgevuld.

Het is belangrijk dat alle vervuiling uit de poriën van het beton verwijderd wordt. Na het schoonvegen kan de keldervloer schoongemaakt worden met een chemisch reinigingsmiddel zoals trinatriumfosfaat (TSP), dit is in alle bouwmarkten verkrijgbaar. Trinatriumfosfaat haalt al het vuil en stof uit de poriën en bereidt de keldervloer uitstekend voor op de behandeling met een beton sealer.

Stap 3 – Aanbrengen Hydrablock beton sealer

De laatste stap in het waterdicht maken van de betonnen keldervloer is het aanbrengen van Hydrablock. Dit doet u eenvoudig met een lage drukspuit, kwast of verfroller, volgens de instructies zoals vermeld bij het product.

Lees meer over aanbrengen van Hydrablock beton sealer

Een keldervloer waterdicht maken doet u zelf!