schimmel in badkamer verwijderen

Schimmel in badkamer verwijderen

Het komt regelmatig voor dat er schimmel in de badkamer ontstaat. Schimmel is lelijk, geeft muffe lucht en is schadelijk voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk om het eventuele probleem waardoor de schimmel ontstaat te achterhalen en op te lossen. Vervolgens is het zaak de schimmel in badkamer te verwijderen én te voorkomen.

Waarom en hoe schimmel in de badkamer groeit

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem. De belangrijkste oorzaak is vaak omdat er nou eenmaal veel water en vocht in de badkamer te vinden is.

Regelmatig stroomt er water in het bad of blijft er na het douchen water liggen. Wanneer het water niet direct gedroogd wordt kan dit snel toch schimmelvorming leiden.

Maar ook wanneer het water uit zichzelf opdroogt dan verdampt het in de lucht waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat. Stoom uit de douche of een warme bad zorgt er ook voor dat er meer vocht in de badkamer ontstaat. Omdat badkamers vaak slecht geventileerd worden blijft het vocht te lang hangen en doen natte plekken er langer over om te drogen.

Een hoge vochtigheid is de ideale voedingsbron voor schimmels.

Schimmel in badkamer verwijderen

Zodra er schimmelvorming in de badkamer is ontstaan is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Met een spons, doek of borstel kan de schimmel van de meeste oppervlakken in de badkamer verwijderd worden. Met een oude tandenborstel kunnen plekken schoongemaakt worden waar schimmel groeit die moeilijk te bereiken is.

Zodra de schimmel is verwijderd kunnen schimmelwerende maatregelen genomen worden om de schimmel te voorkomen. Azijn is desinfecterend en kan regelmatig worden gebruikt om de badkamer schoon te maken en zo te voorkomen dat de schimmel terugkomt.

Schimmels verwijderen van tegels en voegen

Schimmels vormt zich regelmatig op tegels of in de voegen om de tegel heen. Schimmel op de tegels zelf is vaak makkelijk met een doek te verwijderen. Schimmel verwijderen wat in de voegen groeit kan echter lastiger zijn.

Waarmee schimmel in de badkamer verwijderen?

Bleek kan gebruikt worden voor het verwijderen van schimmel in voegen en het verminderen van schimmelvlekken (gebruik 25ml op 1 liter water). Het kan nodig zijn de voegen flink te borstelen met een tandenborstel of boenborstel.

Mocht je een milieuvriendelijke oplossing zoeken voor het verwijderen van schimmel dan kun je soda gebruiken in plaats van bleekwater (gebruik 6 gram soda op 1 liter water).

Schimmels op voegen voorkomen

Om te voorkomend dat schimmels op en in de voeg gaan groeien is het belangrijk een sealer / impregneermiddel op de voeg toe te passen. Dit kan alleen als de voegen schoon zijn en ontdaan van alle schimmels.

Voegen met schimmel vervangen

Wanneer niet alle schimmels van de voegen kunt verwijderen dan dient de voeg vervangen te worden. Met een platte schroevendraaier kunnen de oude voegen weggeschraapt worden. Voeg de tegels opnieuw met vers voegmiddel. Het is verstandig de voeg erna direct te behandelen met een impregneermiddel voor cement. Hydrablock Pro is bijvoorbeeld zo’n cement en beton sealer.

Waterdicht en schimmelwerende voegmortel maken

Er bestaat een impregneermiddel om de voegmortel tijdens het verwerken al waterdicht en schimmelwerend te maken. Hydramix Pro kan hiervoor gebruikt worden. Dit middel wordt – in plaats van water – tijdens de bereiding van de voegspecie  toegevoegd. De voegen worden hiermee permanent en 100% vochtwerend en schimmelvrij.

Hydramix Pro is volgens de fabrikant (GreenSeal Solutions) online momenteel te verkrijgen bij vochtbestrijdingsmiddelen.nl en 123vochtbestrijding.nl