Oppervlakte beton sealers

Oppervlakte beton sealers

Beton sealers worden op beton aangebracht om het oppervlak te beschermen tegen schade, corrosie, vlekken, water, schimmels en algen. Er zijn 2 soorten beschermende methodes. Of ze blokkeren de poriën in het beton om de absorptie van water en zout te verminderen en van binnenuit het beton te sealen (penetrerende beton sealers). Of ze vormen een ondoordringbare coating om de eerder genoemde bescherming te bereiken (oppervlakte beton sealers).


Oppervlakte beton sealers die over het algemeen gebruikt worden zijn:

Acrylhars beton sealers

Oppervlakte beton sealers - acryl op garagevloer
Oppervlakte beton sealer – acryl op garagevloer

Acrylharsen vormen een oppervlakte film / membraan op het te behandelen oppervlak (beton, steen, etc.). Ze zijn beschikbaar in zowel watergedragen als op oplosmiddel gebaseerde basis. Denk aan latex– of acrylverf. Beton sealers met acrylhars zijn betaalbaar en over het algemeen eenvoudig toe te passen. Acrylhars staat er om bekend dat ze het uiterlijk decoratief verfraaien en een goede UV-bescherming bieden.

Van de belangrijkste categorieën beton sealer zijn acryl de zachtste en minst duurzame sealers. Desondanks maakt de prijs en het gemak van aanbrengen acrylharsen een zeer populaire keuze voor het behandelen van decoratief beton of stampbeton (beton zonder wapening). Acrylharsen worden ook vaak gebruikt als uithardingsmiddelen voor nieuw beton.

Epoxy / Urethaan

Oppervlakte beton sealer – epoxy op garagevloer

Epoxy / urethaan systemen zijn ook oppervlakte film / membranen. Ze delen veel van dezelfde kenmerken met acryl, echter zijn de prestaties en levensduur superieur. Dit type oppervlakte beton sealer is en evenredig duurder en komt met meer complexe installatie-eisen.

Novolak epoxyharsen zijn met name geschikt als chemische bestendigheid tegen zuur.
High-end urethanen staan er om bekend als zeer slijtvast te zijn.
Epoxy / urethaan systemen worden vaak gebruikt in veeleisende toepassingen zoals in fabrieksvloeren, garage vloeren en restaurants.
Epoxy / urethaan op water basis wordt vaak gebruikt om betonnen werkbladen te verzegelen.

Epoxy / urethaan systemen zijn alleen toe te passen op volledig uitgehard beton.

Zie ook penetrerende beton sealers →