Betonblokken behandelen

Om schade aan beton te voorkomen is het van belang om de betonblokken te behandelen zodat er geen water door het beton heen kan sijpelen. Er zijn verschillende methodes om beton en betonblokken te behandelen.

Betonblokken behandelen

betonblokken behandelenTer voorkoming van vochtschade aan het beton maar ook om het vocht buiten te houden worden betonblokken behandeld met vochtbestrijdingsmiddelen. Vochtbestrijding  bij beton en steenachtige materialen doe je met oppervlakte dekkende materialen zoals acryl, die vaak een decoratief karakter hebben. Of dit kan gedaan worden met diep penetrerende beton sealers, gemaakt van siliconen en siliconaten. Hier bespreken wij alleen de penetrerende variant.

Penetrerende beton sealers

Diep penetrerende beton sealers hebben als voordeel dat ze lang mee gaan. Penetrerende beton sealers gaan, afhankelijk van het merk, tussen de 20 jaar en levenslang mee. Met de juiste sealer zullen de behandelde betonblokken permanent waterdicht zijn. Vochtbestrijding en schimmel behoort hierna definitief tot het verleden.

Wij raden een diep penetrerende beton sealer aan omdat deze tot wel 4 centimeter het beton in trekt en van binnenuit de betonblokken waterdicht maakt.

Onze keus

Onze favoriete beton sealer, waarmee betonblokken geimpregneerd kunnen worden, is Hydrablock Pro en te verkrijgen bij 123vochtbestrijding.nl. Hydrablock is eenvoudig aan te brengen en maakt het beton permanent waterdicht.

Onlangs heeft Impervius een nieuw product op de markt gebracht genaamd Permacoat – betonblokken impregneermiddel. Dit is een speciaal betonblokken impregneermiddel op de markt gebracht.

Betonblokken waterdicht maken

Als de blokken reeds behandeld zijn met oppervlakte dekkende materialen welke het gebruik van een beton sealer verhinderen, dan zijn er 2 mogelijkheden om de betonblokken waterdicht te maken:

  1. Het verwijderen van de top laag zodat de sealer weer in het beton kan trekken. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een staalborstel of schuurmachine.
  2. Als het verwijderen geen optie of teveel werk is, dan kan er geïnjecteerd worden.

Betonblokken behandelen door injecteren

Wanneer er geen beton sealer gebruikt kan worden om de betonblokken te behandelen, dan kan het beton geïnjecteerd worden. Er worden dan gaten in het beton geboord op 12 centimeter van elkaar en onder een hoek van 45 graden. De gaten worden tot ongeveer de helft van het beton (meestal zo`n 2 tot 3 centimeter) geboord. In de gaten wordt een  PVC buisje van ± 10 centimeter in gestoken. Met een trechter wordt het beton impregneermiddel in de buisjes gegoten.

Door het diepe penetrerende vermogen (van bijvoorbeeld Hydrablock Pro), zal de vloeistof rondom het gat gaan uitvloeien, elkaar overlappen en zo van binnenuit het beton alsnog geheel en permanent waterdicht maken.

Niet behandelde betonblokken waterdicht, waterafstotend maken

Als de blokken niet behandeld zijn dan kan de sealer op dezelfde manier aangebracht worden zoals je beton zou behandelen. De sealer wordt dan door middel van een lage drukspuit, kwast of verfroller aangebracht.  Zie hiervoor beton sealer aanbrengen →