betontegels impregneren, betontegels vuilafstotend maken

Betontegels impregneren – waterafstotend maken

Betontegels impregneren 

Heb je betontegels en wil je graag dat die mooi en schoon blijven? Dan is impregneren van de betontegels een must. Impregneren van betontegels zorgt voor bescherming tegen water, mos en groene aanslag.

Beton is een duurzaam product dat erg lang mee gaat. Na het impregneren zijn de betontegels vuilafstotend en waterdicht. Impregneren is niet moeilijk. Het is een klusje dat iedereen kan doen. 

Waarom betontegels impregneren?

Net als natuursteen zijn betontegels poreus en daarom moeten ze geïmpregneerd worden om vlekken te voorkomen.

Na het impregneren zijn de poriën van de betontegels afgesloten. Hierdoor krijgen betontegels minder vlekken, zijn ze waterafstotend en makkelijk schoon te maken.

Welk impregneermiddel gebruik ik bij betontegels waterafstotend maken?

Er zijn verschillende beton impregneermiddelen te verkrijgen met andere eindresultaten. Over het algemeen is het het beste om impregneermiddelen te gebruiken die op waterbasis zijn gemaakt. Impregneermiddelen op basis van oplosmiddelen produceren sterke dampen die slecht zijn voor jou én het milieu. 

Impregneermiddel betontegels advies

Betontegels impregneren doe je met Terraseal Pro. Dit is een professioneel en hoogwaardig penetrerend impregneermiddel op waterbasis. 

Terraseal Pro vormt als het ware een onzichtbare beschermlaag over de betonnen tegels. Zo wordt de betontegel o.a. beschermd tegen water, mos en groene aanslag. Terraseal is een transparant en geurloos product dat het uiterlijk van de betontegel niet verandert. 

Terraseal Pro is ontwikkeld door GreenSeal Solutions en o.a. verkrijgbaar bij  www.123vochtbestrijding.nl.

Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig?

De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het aantal vierkante meter oppervlakte dat behandeld gaat worden. Ook de porositeit van de tegel is belangrijk. Met 1 liter Terraseal kan er ongeveer 5 tot 7 vierkante meter behandelt worden. 

Hoe hoger de porositeit van de betontegels, hoe meer je van het product nodig hebt. De porositeit vertelt iets over de grootte van de poriën. Hoe hoger de porositeit, hoe meer product er nodig is om de betontegel waterdicht te maken. 

Voorbereiding betontegels impregneren

Voor het impregneren is het belangrijk dat de betontegels schoon en droog zijn. Als de tegels nieuw zijn kun je meteen aan de slag. Als de tegels eerst schoongemaakt moeten worden adviseren wij Tergeo Pro te gebruiken. 

Tergeo Pro is een sterk geconcentreerd reinigingsmiddel van professionele kwaliteit. Schoonmaken met reinigingsmiddelen van Tergeo zal het impregneermiddel effectiever laten werken.

Betontegels reinigen

Het wordt afgeraden om betontegels regelmatig met een hogedrukspuit te reinigen. Het gebruik van een hogedrukspuit zorgt ervoor dat de poriën in het beton groter worden. Hierdoor worden de betontegels sneller vies. Gebruik een mild reinigingsmiddel en spoel deze af.

Reinigen na het impregneren

Gebruik geen reinigingsmiddelen waar zuren in zitten op geïmpregneerde betontegels. Zuren zorgen ervoor dat het beton etst, daardoor gaan de poriën weer open staan. 

Daarom is het aan te raden speciale beton en steen reinigingsmiddelen te gebruiken zoals de reinigingsmiddelen van Tergeo

Ideale weersomstandigheid om te impregneren

De ideale weersomstandigheid is een temperatuur tussen de 10 en 25 graden. Belangrijk dat je zeker weet dat het behandelde oppervlakte de komende 24 uur niet nat wordt. Bij impregneren van bv terrastegels en tuintegels is het verstandig om een dag te kiezen waarvan je zeker weet dat het niet gaat regenen.

Stappenplan betontegels impregneren

  • Indien nodig de betontegels goed schoonmaken met bijvoorbeeld Tergeo Pro en vervolgens goed naspoelen om de tegels te neutraliseren.
  • Dek oppervlaktes af die niet geïmpregneerd moeten worden zoals ramen en meubels.
  • Breng een egale laag aan met een lage drukspuit of vachtroller. Laat geen plassen liggen. Herhaal deze behandeling na 10 tot 15 minuten nog een keer. LET OP: de eerste laag moet nog nat zijn bij het aanbrengen van de tweede laag.
  • Laat het oppervlakte 24 uur drogen, zonder dat deze nat wordt.

Conclusie

Met de juiste voorbereiding en producten zijn de betontegels in een handomdraai geïmpregneerd. Doordat de betontegels zijn geïmpregneerd zijn ze makkelijker schoon te houden en blijven ze lang goed als nieuw uitzien. 

Betontegels impregneren? Altijd een goed idee!