vochtige betonnen vloer afdichten waterdicht maken

Vochtige betonnen vloer afdichten

Een vochtige betonnen vloer afdichten is makkelijk zelf te doen.

Waarom een vochtige betonnen vloer afdichten?

De poreuze aard van beton houdt in dat het water onder het huis omhoog kan sijpelen door de betonnen vloer, waardoor de betonvloer vochtig wordt. Dit kan problemen veroorzaken als schimmel en meeldauw. Kelders en garages – de typische locaties met betonnen vloeren – hebben vaak ook last van een slechte luchtcirculatie, waardoor het vocht nergens heen kan gaan zodra het door de vloer komt. Het afdichten en waterdicht maken van de betonnen vloer met een beton sealer zal de vochtigheid op de vloer doen verdwijnen.

Een vochtige betonnen vloer met schimmelvorming

Controleer de betonnen vloer op vocht

Voordat de vloer waterdicht gemaakt kan worden is het belangrijk om te controleren hoe vochtig de vloer is. Dit kan met de condensatietest: tape een klein vierkant van plastic op de vloer. Controleer het plastic na 24 uur om te zien of er condens onder zit. Als dat zo is, kan de vloer te vochtig zijn om te sealen, de meeste afdichtingsmiddelen / beton sealers moeten namelijk worden toegepast op een droge vloer.

(update: Hydrablock Pro beton sealer kan op een vochtige betonvloer worden aangebracht welke handnat is!)

Reinig de betonnen vloer

Vóór het drogen van de vochtige betonnen vloer moet deze goed schoongemaakt worden om zo vuil en eventuele opgebouwde schimmel te verwijderen. Stofzuig / veeg de vloer grondig, vervolgens schrobben met een schrobbezem. Gebruik een oplossing van één deel bleekmiddel op vier delen warm water.  Bleekmiddel heeft als voordeel dat het schimmel en meeldauw doodt. Besteed speciale aandacht aan de hoeken, waar insecten en schimmels de neiging hebben om te leven.

Wanneer diepere reiniging nodig is, kan een roterende vloerschrobber met een speciale schuurspons ontworpen voor beton gebruikt worden. Gebruik trinatriumfosfaat voor de reiniging. Spoel de vloer grondig, gebruik dan een nat-droog stofzuiger om het water te verwijderen.

Droog de vloer

Maak de betonnen vloer zo droog mogelijk alvorens het af te dichten. Het is het beste om te wachten op dagen wanneer het niet regenachtig is en de luchtvochtigheid niet te hoog is om zodat de vloer sneller kan drogen.

Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.

Behandel de betonnen vloer met een sealer

De meeste beton sealers zijn transparant wat toepassing lastig kan maken, aangezien een goede dekking de sleutel is tot het voorkomen van toekomstig vocht in de betonnen vloer. Het beste is daarom kleine gebieden per keer te behandelen om er verzekerd van te zijn dat de volledige vloer behandeld is. Gebruik een sealer welke speciaal ontwikkeld is om beton te bescherming tegen vocht.

Welke beton sealer gebruiken?

Vaak wordt een een epoxy beton sealer gebruikt, echter is dit enkel een top coating welke niet in het beton zelf dringt. Ook wil het voorkomen dat er bubbels in de coating ontstaan waardoor de afdichting niet 100% is.

Het beste is een penetrerende beton sealer te gebruiken (bijvoorbeeld Hydrablock Pro). Penetrerende beton sealers trekken diep in het beton en wordt één met het beton, de werking is permanent en gegarandeerd 100% waterdicht.

Lees meer over beton sealers →

Aanbrengen van de beton sealer

Sealers kunnen aangebracht worden met een verfspuit of gewone verfroller. Werk bij voorkeur in vlakken en zorg dat er nat op nat gewerkt wordt zodat er geen deel overgeslagen kan worden en je kunt zien waar je gebleven bent. Besteed speciale aandacht aan de hoeken en randen, waar haarscheuren extra vocht naar binnen kunnen laten sijpelen. De sealer zal haarscheuren verdichten, grotere scheuren dienen vooraf te worden opgevuld met cement.

Lees meer over het aanbrengen van een beton sealer →

Drogen en klaar,  een vochtige betonnen vloer is verleden tijd!

Laat de sealer te drogen, gewoonlijk ongeveer 24 uur, breng dan een tweede laag aan. Na het nogmaals 24 uur drogen kan de vloer weer in gebruik genomen worden.