keldervloer waterdicht maken door cementdekvloer, kelder waterdicht maken, kelder impregneren, cementdekvloer in kelder

Kelder waterdicht maken door cementdekvloer

Een kelder waterdicht maken is een klus waarbij je grondig te werk moet gaan. Het is namelijk belangrijk om zowel de keldermuren als de keldervloer waterdicht te maken. Daarbij is het zaak om eerst alle scheuren en gaten waar water doorheen sijpelt te dichten.

Wanneer de keldervloer erg beschadigd is of wanneer je gewoon een mooie strakke vloer wilt hebben, is het een goed idee een cementdekvloer aan te brengen.

Kelder waterdicht maken doe je zelf

Het inhuren van een professional om de kelder waterdicht te maken is vaak erg duur. Maar als handige klusser doe je het makkelijk zelf. Hieronder staan de materialen die je nodig hebt, samen met de instructies over hoe je zelf een kelder waterdicht kunt maken.


Materialen

– Beton impregneermiddel / primer
– Beton (cement, fijn zand, water)
– Tuinslang
– Troffel / plamuurmes
– Harde borstel


Stappen om keldervloer waterdicht te maken door een cementdekvloer

Stap 1 – Repareer gaten en barsten in de keldervloer

Inspecteer de keldervloer en muren op eventuele gaten en scheuren. Repareer zeer kleine scheurtjes met een vuller of cement mix. Grotere scheuren vul je met een mortel mengsel. Een standaard mortel mengsel is het combineren van; 1 deel cement, 2 delen fijn zand en de gewenste hoeveelheid water om een ietwat stevig / homogeen mengsel te creëren.

Aanbrengen vuller of Cement Mix
Borstel de gaten en scheuren goed schoon zodat alle loszittende stukjes verwijderd zijn. Vul de scheuren en gaten op met het mortel mengsel, gebruik hier een troffel of plamuurmes voor. Vlak het gevulde oppervlak goed af.

Stap 2 – Controleer de kimnaad

De kimnaad is de plek waar de keldervloer en keldermuren samen komen. Controleer of hier geen lekkage of beschadigingen zijn. Indien nodig moet de kimnaad gerepareerd worden. Als je er niet zeker van bent of de kimnaad in orde is, kun je deze preventief vullen.

Kimnaad repareren
Het repareren van de kimnaad is zo gedaan en werkt eigenlijk hetzelfde als het kitten van een rand. Neem een simpele spuitzak gevuld met beton en breng een dikke strook beton aan op de randen. Met een troffel strijk je de rand af, zodat er een afgeronde rand ontstaat.

Stap 3 – Keldervloer bevochtigen of behandelen met een primer

Om de keldervloer voor te bereiden op het aanbrengen van de cementdekvloer, kun je de keldervloer en muren bevochtigen met water. Gebruik een standaard tuinslang en stel het mondstuk in op fijne nevel. Zorg dat er geen stilstaand water op het oppervlak blijft liggen.

Keldervloer en muren behandelen met een primer
Voor optimale hechting zekerheid kun je het oppervlak ook eerst behandelen met een primer. Hydrablock Pro is een goede primer (die het oppervlak ook nog eens waterdicht maakt).

Stap 4 – Keldervloer voorzien van cementdekvloer

Het aanbrengen van een cementdekvloer kun je het beste doen met standaard beton. Om de cementdekvloer waterdicht te maken is het het makkelijkste om de betonnen dekvloer nadat deze gestort is te behandelen met een beton impregneermiddel / beton sealer zoals bijvoorbeeld Hydrablock Pro.

Stap 5 – Keldermuren waterdicht maken

Het impregneren maken van de keldermuur kun je op dezelfde wijze doen als de keldervloer (pas stap 3 en 4 toe op de muren). Maar vaak is het niet nodig een cementdeklaag op de muren aan te brengen. De keldermuren kun je ook makkelijk en effectief waterdicht maken door deze te behandelen met Hydrablock Pro.

Conclusie – waterdichte cementdekvloer

De kelder waterdicht maken middels een cementdekvloer is makkelijk zelf te doen. Je bespaart zo onnodig veel kosten uit. Door bovenstaande wijze en producten aan te houden is de kelder permanent waterdicht. Snel en makkelijk een volledig geimpregneerde kelder.