waterschade vocht schimmel alg - in kelder

Waterschade in kelders

Waterschade in kelders uitleg

Kelders zijn de plaatsen in ons huis die het meest kwetsbaar zijn voor waterschade. Het vereist meer zorg en aandacht om kelders waterdicht te maken dan andere delen van onze woning. Waterschade komt meestal niet of nauwelijks boven het maaiveld niveau voor. Aangezien kelders vrijwel altijd onder de grond gelegen zijn, is het risico op waterschade – als gevolg van regenval of grondwater – groot.

Waar komt water in de kelder vandaan?

Waterschade in kelders komt veel voor bij stijgend grondwater en bij heftige regenval. Vaak hoopt het water zich onder de kelder op en zal het na verloop van tijd door het beton heen komen. Om waterschade in kelders te voorkomen zal de keldervloer waterdicht gemaakt moeten worden.


Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.

Algen en schimmels in de kelder

Schimmel door vocht – onder microscoop
jpg

Waterschade in de kelder zorgt voor een ongezonde ruimte omdat er schimmel en alg groei kan ontstaan. Schimmels in de kelder zijn bijzonder schadelijk voor de gezondheid, dit omdat ze giftig zijn en onzichtbare sporen in de lucht verspreiden. Door je kelder waterdicht te maken met een beton impregneer sealer (op basis van silaan en siloxanen) zullen de organische schimmels en algen niet meer kunnen groeien.

Beton is poreus

Beton lijkt en is een sterk materiaal, maar het is eigenlijk een poreus materiaal. Dit komt door de manier waarop beton wordt gemaakt en het uitharding (curing) proces wat plaatsvindt. Bij het uitharden van beton zal het water zijn weg naar buiten zoeken. Hierdoor ontstaan er minuscule gaatjes waar water doorheen kan. Een beton(vloer) is dus nooit vanzelf waterdicht. Hoewel dit op zich zelf geen probleem is, zal het water dat door het beton heen komt de keldervloer en de keldermuur met schimmel en algen aantasten. Naast de gezondheidsrisico’s, vermindert dit ook de waarde van het huis.

Hoe maak je de keldervloer waterdicht

De beste manier om een kelder waterdicht te maken is door een beton impregneer sealer te gebruik op basis van silaan en siliconaten. 
Als je een beton sealer gebruikt op acryl basis – zoals betonverf – dan zal het water nog steeds door het beton heen gaan en aan de onderkant tegen de verflaag aan drukken. Uiteindelijk zal de betonverf scheuren en loslaten van de betonnen ondergrond.

Lees keldervloer waterdicht maken

Penetrerende beton sealer

Een betere keus is een penetrerende beton sealer. Deze sealers impregneren tot diep in het oppervlak van het beton. Hier gaat de sealer een chemische reactie aan met het beton zelf. Deze reactie zal niet alleen de dichtheid en de sterkte van het beton verbeteren, maar vult ook de poriën en haarscheurtjes die het water doorlaten in het beton. Als de keldervloer behandeld is zal er voor het water geen weg meer zijn om naar boven te komen.

Lees meer over penetrerende beton impregneer sealers →