Zelf impregneren beton, steen, hout

Zelf impregneren van beton, steen en hout

Het zelf impregneren van beton, steen en hout is makkelijk te doen. Impregneren is het doordringen van materialen met een ander materiaal, om het waterdicht en waterafstotend te maken. De techniek wordt veel gebruikt om bouwmaterialen waterafstotend, waterdicht, schimmelwerend en brandvertragend te maken.

Zelf impregneren van beton, steen of hout

Hydrofobe werking van vloeistof op steen

Zelf impregneren is niet zo moeilijk als je zou denken. Als je kunt schilderen dan kun je een gevel, metselwerk, betonvloeren en hout gemakkelijk zelf waterdicht en waterafstotend maken. Het impregneren van beton, baksteen, natuursteen en hout creëert een hydrofoob oppervlak. Het zelf impregneren van je gevel, muur, tuinhout en terras is, door het zelf te doen zeer voordelig.

Impregneren doe je gemakkelijk in drie stappen:

Stap 1: schoonmaken
Voor je gaat impregneren is het belangrijk dat het te behandelen oppervlak schoon en vrij van organische stoffen is. Het impregneermiddel vult de poriën van het te behandelen materiaal zodat er geen vocht meer in kan trekken.

Stap 2: impregneermiddel aanbrengen
Nu de ondergrond schoon is, is het tijd om het impregneermiddel aan te brengen en te

Het aanbrengen van beton sealer met de lage drukspuit

beginnen met het impregneren. Impregneren van hout, beton en steen gaat eigenlijk op dezelfde manier. Afhankelijk van het oppervlak gebruik je een kwast verfroller of een lage drukspuit. Vul de lage drukspuit met het juiste impregneermiddel en vernevel dit over de oppervlakte. Let er hierbij op dat je nat op nat spuit om geen plaatsen over te slaan.

Stap 3: het drogen
Nu de sealer is aangebracht is het een kwestie van wachten. Bij het impregneren van hout is de droogtijd 6 tot 8 uur. Bij het impregneren van beton met een diep penetrerende beton impregneermiddel, kan je het oppervlak weer gebruiken zodra de toplaag droog is. Bij het impregneren van een gevel met een waterafstotend impregneermiddel zal de droogtijd 4 tot 6 uur bedragen.

Na het impregneren

Als je klaar bent met het impregneren krijgt het materiaal een hydrofoob oppervlak, zodat het water (of andere vloeistoffen) er niet meer kunnen intrekken en kunnen hechten. Dit heeft tevens als voordeel dat ook organische materialen zoals schimmel, meeldauw, algen en mos zich niet meer kunnen hechten.

Onze favoriete impregneermiddelen:
Woodseal:  voor hout
Hydrablock: voor beton en steen
Hydrastop: voor gevels en metselwerk

Meer informatie:
Lees meer over hout impregneren →
Lees meer over watervast multiplex maken →
Lees meer over stenen gevel impregneren →
Lees meer over dakpannen impregneren →

Zelf hout, beton of steen impregneren kan je een hoop geld besparen en het is zeer eenvoudig.